מה זה כוויה ואיך מגדירים אותה
כווייה היא הרס של רקמות העור כתוצאה של חום, קור, חומרים כימיים או התחשמלות. הכוויות הנפוצות ביותר הן אלו הנגרמות בשל מקור חום, כגון נוזלים או גופים חמים, קרני שמש, להבות אש ועוד.
חומרתה של כל כוויה נקבעת לפי מספר פרמטרים:
- עומק הכווייה (דרגה ראשונה, שנייה, שלישית)
- שטח הכווייה (אחוז משטח הגוף)
- מיקום הכוויה בגוף
- סיבוכים נשימתיים
- גיל הנפגע
חובה לזכור! מדריך זה אינו מהווה תחליף לקורס עזרה ראשונה.
כוויה מדרגה ראשונה
סוג זה הוא השטחי והרדוד ביותר, ופוגע רק בשכבת העור העליונה (אפידרמיס). הסימפטומים הם עור אדום, לח, תפוח וכואב. למרות שנגיעה באזור החרוך הופכת אותו ללבן, בכוויה מדרגה 1 אין שלפוחיות.
כוויה מדרגה שנייה
כוויה זו מתפשטת משכבת העור הראשונה אל עבר שכבת העור האמצעית (דרמיס). הסימפטומים הם עור אדום מאוד, בצקתי, תפוח וכואב מאוד, המפתח שלפוחיות המפרישות נוזל שקוף (עקב הרס התאים במקום הפגוע).
כוויה מדרגה שלישית
הכוויה החמורה ביותר, מכיוון שהיא חודרת לעומק ופוגעת בכל שלושת שכבות העור (אפידרמיס, דרמיס, היפודרמיס/סאב-קוטן). כוויה זו פחות כואבת לעומת השאר, מכיוון שהפציעה הרסה, בין היתר, גם את קצות העצבים באזור. הסימפטומים הם עור גלדני בעל צבע לבן, או שחור או אדום ללא שלפוחיות.
שטח פנים וחישוב אחוזי הכווייה
בנוסף לעומק הכוויה, גם שטח האזור הפגוע מהווה גורם בדירוג חומרתה. ככל ששטח הפנים גדול יותר ומכסה יותר אזורים בגוף, כך גדלים אובדן הנוזלים והסיכוי לזיהום. כדי להגדיר מהם אחוזי הפגיעה, מחלקים את גוף האדם בשיטת התשיעיות.
חישוב אחוזי כוויה נעשה לפי חלוקת הגוף ל-11 אזורים, שכל אחד מהם (בשלמותו) מהווה 9 אחוזים (סך הכול 99%, כאשר אזור המפשעה מוסיף 1 אחוז לספירה הכוללת = 100%). לדוגמה, זרוע קדמית היא 4.5% ואילו החלק האחורי של אותה זרוע גם הוא מהווה 4.5%, כך שיחד מדובר ב-9 אחוזים. כאשר מדובר בתינוקות ובילדים החישוב נעשה בצורה שונה, מכיוון שפרופורציות הגוף שלהם שונות מאשר במבוגרים.
באופן כללי, כוויה המכסה יותר מ-20% משטח הגוף, מוגדרת ככוויה חמורה. כוויה מדרגה שנייה בשטח של למעלה מ-80% וכוויה מדרגה שלישית בשטח של למעלה מ-10% – מוגדרות ככוויות חמורות/קשות. כוויות מדרגה ראשונה ושנייה הנפרשות על פני פחות מ-15% משטח הגוף – מוגדרות ככוויות מינוריות. גם כוויה מדרגה שלישית יכולה לקבל הגדרה של כוויה מינורית, כאשר היא מכסה פחות מ-5% משטח הגוף – אלא אם כן מדובר באזורים ספציפיים, כגון פנים, כפות ידיים ורגליים ואברי מין, מה שמתייג את הכוויה כמתונה (ולעתים אף חמורה).
סיבוכים וסכנות
- קשיי נשימה עקב אובדן גמישות העור באזור החזה, דבר היוצר חגורת חנק שאינה מאפשרת עלייה וירידה של בית החזה. כמו כן חסימת נתיב האוויר עקב בצקות בקנה הנשימה, שנגרמו משאיפת עשן.
- אובדן נוזלים, בצקות והפרשת נוזלים מתאים שנהרסו. העור מאבד נוזלים בקצב גבוה פי 10 מהרגיל; חלבונים ונוזלי דם דולפים מכלי הדם הפגועים, מצטברים ועלולים לגרום לבצקות. הנוזלים שדלפו מורידים את נפח הדם במיוחד ב-8 השעות הראשונות לפגיעה. בכוויות עמוקות על פני יותר מרבע משטח הגוף, איבוד הנוזלים עלול להוביל להלם תת-נפחי ולמוות, דבר המחייב החדרה מיידית של עירוי נוזלים דרך הווריד.
- זיהום כתוצאה מרקמות פגועות שנחשפו. הדבר עלול להוביל להתנפחות הקיבה ולנטייה להקיא. בשל כך אין לתת לנפגע כוויות נרחבות מזון ושתייה, אלא להשכיבו על הצד.
- הידבקות איברים, בעיקר במקומות כגון כפות הידיים והרגליים, המפרקים והמפשעה.
- גלד היקפי (בכוויות מדרגה 3) שמפריע לאספקת הדם ההיקפית, פוגע במפרקים ומגביל את תנועתם ועוד.
ציוד לטיפול בכוויות רצוי להחזיק בתיק עזרה ראשונה, שיהיה זמין בכל עת בבית, במשרד ועוד.
טיפול בכוויות חום
כוויות חום הן תוצאה של גורמי חום שונים, ישירים או עקיפים, כגון מים רותחים, קרני שמש, להבות אש ועוד.
- הרחקה מגורם הכוויה והזמנת כוחות הצלה / כיבוי אש בעת הצורך.
- קירור האזור הפגוע על ידי מים, הסרת בגדים ותכשיטים. אין להסיר חלקי בגדים הדבוקים לאזור הכוויה.
- הנחת תחבושות / פדים רטובים על האזור הכווי (רצוי תחבושות מסוג ברנשילד / Burnshield).
- פינוי לבית חולים כמה שיותר מהר / קבלת סיוע מצוותי עזרה ראשונה.
טיפול בכוויות מחומרים כימיים
בדרך כלל מדובר בכוויות חמורות ומסכנות חיים מדרגה שנייה ושלישית, הנגרמות מחומצות ומחומרים מעכלים, הגורמים לצריבה ישירה של העור ולהרס רקמות.
- הרחקה מגורם הכוויה והזמנת כוחות הצלה / כיבוי אש בעת הצורך.
- הסרת בגדים ושטיפת האזור הפגוע במים זורמים.
- טיפול לפי הדרוש בכוויות חום (סעיף קודם).
- פינוי מיידי לבית חולים / קבלת סיוע מצוותי עזרה ראשונה.
טיפול בכוויה מזפת חמה
- קירור המקום.
- אין להסיר את הזפת כדי למנוע תלישת עור ורקמות.
- פינוי לבית חולים / קבלת סיוע מצוותי עזרה ראשונה.
טיפול בכוויות מהתחשמלות
אלו הן כוויות חודרות ומסכנות חיים (בדרך כלל מדרגה שלישית), שמרבית הנזק מהן נגרם בחלל הגוף. זרם החשמל עובר מנקודת הכניסה לנקודת היציאה, ומחמם את האיברים והאזורים שדרכם הוא עובר.
הכווייה כאן היא בדרך כלל פנימית ולא ניתן לאבחן אותה בשטח. ניתן לאבחן פצעי כניסה או יציאה עם שוליים מפוחמים. מכיוון שהתחשמלות עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב ולדום לב, החייאה קודמת לטיפול בכוויות במצב זה.